Mindfulness 8-weekse basisopleiding

Heb je soms het gevoel dat het leven aan je voorbij gaat, zonder dat je ervan geniet? Wil jij je stress en je gedachten leren hanteren? Is het voor jou moeilijk om iets los te laten wat voorbij is? Heb jij moeite met zoeken naar de juiste balans tussen werk en privé? Wil jij de kwaliteit van je leven in handen nemen? Of misschien wil jij ‘gewoon’ ontspannen en ‘mindful’ in het leven staan. Dan is deze opleiding (volgens de principes van Jon Kabat-Zinn uit het Mindfulness Based Stress Reduction – MBSR)  zeker iets voor jou! Kijk hier in onze agenda wanneer de eerstvolgende training start.

Mindfulness is een levenshouding van bewust zijn van alles wat is, opmerkzaam zijn, met aandacht aanwezig, in het hier en nu, zonder daarover te oordelen of iets te willen veranderen.

Wat zijn de kernpunten van mindfulness?

Waarnemen: opmerken wat er om je heen en in je lichaam gebeurt, aandacht geven aan je omgeving en aan je eigen lichamelijke gewaarwordingen.

Bewust-zijn: met aandacht en bewust-zijn aanwezig zijn in het hier-en-nu, stil staan bij wat je doet zonder af te dwalen en zonder gedachteloos te handelen.

Acceptatie van jezelf: jezelf accepteren zoals je bent, zonder te oordelen.

Acceptatie van anderen: andere mensen accepteren zoals ze zijn, zonder te oordelen.

Beschrijven: in staat zijn te beschrijven wat je waarneemt en opmerkt.

Hoe is mindfulness ontstaan?

De oorsprong van mindfulness ligt in de boeddhistische psychologie en is al duizenden jaren oud. Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is vanuit het boeddhisme in de jaren 70 in Amerika ontwikkeld door hoogleraar Jon Kabat-Zinn. De basisopleiding van Shakkei is gebaseerd op het originele programma dat Jon Kabat-Zinn oorspronkelijk heeft ontwikkeld en dat zich door de jaren heen heeft bewezen. Jon Kabat-Zinn is oprichter en voormalig directeur van de Stress Reduction Clinic van het gezondheidscentrum van de universiteit van Massachusetts, waaraan hij als hoogleraar was verbonden. Samen met aspecten uit de cognitieve therapie is dit door Mark Williams, Zindel Segal en John Teasdale samengevat in een traditioneel 8-weken programma MBSR/MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy). Later is mindfulness uitgegroeid tot een wetenschappelijk onderbouwde stroming binnen de psychotherapie om stress te reduceren, effectiever om te gaan met onprettige gedachtes, gevoelens en fysieke waarnemingen. Mindfulness gaat over het trainen van je aandacht ’spier’. We noemen het ook wel aandachttraining. Het betekent niet oordelen, geduld hebben, nieuwsgierig zijn, vertrouwen, acceptatie, opnieuw beginnen, compassie en loslaten. Het vraagt ook om actieve oefening en volharding.

“Juist de momenten van niets, geven je alles.”

Wat levert mindfulness beoefenen je op?

Tijdens een 8-weekse opleiding  leer je om bewust te zijn van je automatische piloot, meer vanuit bewustzijn te reageren en met volledige aandacht in het hier en nu te zijn. Het deelnemen aan dit programma blijkt meetbare veranderingen in het brein te veroorzaken in de 8 weken, in de gebieden die geassocieerd worden met geheugen, zelfbewustzijn, empathie en stress.

Resultaat Mindfulness

Mindfulness is een wetenschappelijk bewezen methode dat je de volgende resultaten kan opleveren in je privé- en werkleven.

 • Je automatische piloot herkennen en bewust stopzetten
 • Accepteren van jezelf en je omgeving
 • Omgaan met emotionele en fysieke pijn
 • Voor jezelf zorgen en opkomen voor jouw belangen
 • Leren dat gedachten geen feiten zijn
 • Herkennen van lichamelijke signalen
 • Je hebt meer energie en je zit beter in je vel
 • Je kunt beter omgaan met stress en gemakkelijker ontspannen
 • Je hebt een positiever beeld van jezelf en van de mensen en dingen om je heen
 • Je kunt met meer focus werken aan een project, taak of opdracht
 • Je zelfvertrouwen neemt toe en je ervaart je werk en je leven als zinvoller
 • Je hebt meer ruimte in je hoofd waardoor je creativiteit toeneemt
 • Je kunt beter luisteren naar jezelf en anderen waardoor communicatie verbetert
 • Je herkent energievreters en energiegevers

“De Mindfulness 8 weekse basisopleiding, een hele mooie zelfverrijking. Shakkei in Dinteloord een erg goed adres voor deze opleiding, coaches Jack Legierse & Rosana Arrias doen dit met passie, de verzorging is tot in de kleine details zeer goed geregeld.” Lia – deelnemer 8-weekse mindfulness basisopleiding

Wat vragen we?

Inzet. Deze training vraagt inzet van jou. Mindfulness is een manier van leven en ook een vaardigheid die je kunt leren. Het echte leren gebeurt tijdens het dagelijkse oefenen thuis. Doe je mee, dan verbindt je jezelf ook om tijdens deze 8 weken minstens drie kwartier per dag voor jezelf te reserveren en thuis te oefenen. Dat wat jij erin stopt haal je er uit. Niet omdat je het moet maar omdat je het wilt.

Werkgevers

Werkgevers zijn steeds meer bereid om de training te vergoeden. Je kunt je werkgever vragen om de kosten voor de training te vergoeden. Sinds de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter zijn werkgevers namelijk verplicht hun werknemers te beschermen tegen werkstress en hebben er doorgaans ook een budget voor. Grote gerenommeerde  vooruitstrevende bedrijven als Apple en Google zetten mindfulness in voor hun eigen personeel.

Kosten

€ 495,00 per persoon voor particulieren (incl. BTW).

€ 695,00 per persoon zakelijk tarief bij vergoeding door bedrijf of organisatie (excl. BTW).

Voor bedrijven zijn fiscale mogelijkheden om opleidingskosten en BTW af te trekken.

Wat krijg je? 

 • Gecertificeerde trainers met werkervaring, inzichten en passie voor mindfulness
 • het originele 8-weekse MBSR progamma van Jon Kabat Zinn
 • onderdelen uit het MBCT (Mindfulness Based Cognitieve Therapie) programma
 • maximaal 9 deelnemers per groep
 • intakegesprek van 1 uur vooraf
 • 8 bijeenkomsten van 2,5 uur
 • 1 stiltedag van 10.00-  16.00 uur op een zaterdag of zondag tussen les 7 en 8 incl. een biologische/vegetarische lunch
 • een werkmap basistraining Mindfulness
 • toegang tot audio bestanden met begeleide mindfulness oefeningen voor oefenen thuis
 • MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) certificaat bij deelname van alle bijeenkomsten

Data

De 8-weekse (originele Dr. Jon Kabat-Zinn) mindfulness opleiding is 8 weken achter elkaar op een avond van 19.30 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Daarnaast is er ook nog 1 stiltedag op een zaterdag of zondag van 10.00 – 16.00 uur tussen les 7 en les 8. Kijk in onze agenda wanneer er weer een groep start.  Lees meer…

Beroepsvereniging Mindfulness

Om de kwaliteit van onze mindfulnesstrainingen te waarborgen en als trainers ook zelf te blijven ontwikkelen is Shakkei lid van de navolgende beroepsverenigingen van gekwalificeerde mindfulnesstrainers:

VMBN, Vereniging mindfulness based trainers in Nederland en Vlaanderen

Meer weten of aanmelden?

Heb je belangstelling of twijfel je nog? Bel of mail ons voor een vrijblijvend, kosteloos kennismakingsgesprek. Onze gegevens staan bij Contact…

“Door met een milde en open aandacht aanwezig te zijn en te kijken, zonder te zoeken, raak je vertrouwd met wat er gebeurt, met wat er zich allemaal in jezelf afspeelt. Het is de enige weg naar vertrouwen en zelfvertrouwen.” ♥ Jon Kabat Zinn