Orthomoleculaire voedingstherapie

Voeding: de basis voor een gezond en vitaal leven

Gezond worden en blijven heeft te maken met het vinden van de juiste geestelijke en lichamelijke balans. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Door het kiezen van de juiste voedingsstoffen stimuleren we het zelf herstellend vermogen van het lichaam.

“De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg van het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte”. ♥ Thomas Edison

Verbeter uw gezondheid

Als de balans wordt verstoord kunnen er allerlei klachten over uw gezondheid ontstaan. Orthomoleculaire voedingstherapie is gebaseerd op het behandelen van de oorzaken van uw gezondheidsklachten en niet op de symptomen. Passend individueel advies is hierbij de sleutel naar succes, omdat niemand hetzelfde is, zelfs met gelijke klachten!

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” ♥ Hippocrates

Voeding & brein

Je brein is één van de meest belangrijke organen in je lichaam. Niet alleen worden alle processen vanuit dit regelcentrum aangestuurd, maar het is ook de opslag en de verwerking van alle informatie die we dagelijks aangeboden krijgen. De hersenen gebruiken we om te leren, om beslissingen te nemen en de inhoud van de hersenen maken ons wie we zijn. Voeding heeft een hele grote invloed op het functioneren van dit orgaan. De juiste voeding kan écht het verschil maken tussen ‘normaal’ presteren en ‘uitstekend’ presteren. Wekelijks zien wij hoe cliënten onbewust, ongewild en zeker onbedoeld voeding eten die hun klachten in stand houden, verergeren of veroorzaken. Hoe moeten we het ook weten? Waar hebben we iets geleerd over voeding? Niet op school in elk geval. Als we een auto of een huishoudelijk apparaat kopen krijgen we nog een gebruiksaanwijzing waarin staat wat we er wel of niet mee moeten doen. Tijdens coachsessies komt de lijfstijl vaak aan de orde. Lichaam en geest zijn namelijk met elkaar verbonden. Dus kijken we ook naar je lijfstijl en geven we advies op het gebied van voeding en beweging.

Bijvoorbeeld: Stel je hebt een auto die rijdt op diesel en je gooit er benzine in, dan zal je auto daar niet goed op rijden, sterker nog hij kan stuk gaan. Zo heeft ons lichaam ook de juiste vitaminen, mineralen, koolhydraten, aminozuren en de juiste vetzuren nodig om goed te kunnen functioneren. Waar te korten zijn zullen deze geadviseerd worden om de te korten aan te vullen met de juiste voeding en eventueel ondersteunend met enkele supplementen. De basis blijft altijd juiste en gezonde voeding. De Juiste gezonde voeding brengt vaak snel verbetering en dit is voor ieder persoon verschillend.

Leefstijl

Een belangrijke pijler binnen de orthomoleculaire voedingstherapie is ondersteuning bieden bij veranderingen in de leefstijl. Het gaat hier altijd om maatwerk en individuele afstemming. Leefstijl speelt naast voeding, voedingssupplementen en beweging ook een niet te onderschatten rol bij het herstellen, behouden en verbeteren van onze gezondheid. Het gaat daarbij om een unieke combinatie van externe en interne factoren die samen ook een stapelend effect kunnen hebben.

 

Ziek

Er wordt vaak de vraag gesteld: “Waarom wordt de ene mens ziek en de andere niet?”. Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Tientallen zo niet honderden verschillende aspecten binnen onze manier van leven hebben daar invloed op. Hieronder enkele voorbeelden:

 • gezonde voeding
 • hoeveelheid beweging
 • mate van motivatie
 • omgang met stress
 • hoeveelheid activiteit en hersteltijd
 • hoeveelheid keuzes die je moet maken
 • woonomstandigheden
 • arbeidsomstandigheden
 • mate van gebruik van drugs zoals cafeïne, alcohol en nicotine
 • mate van gebruik van beeldschermen
 • mate waarin we buiten zijn en het zonlicht in onze ogen krijgen
 • milieuverontreiniging & inname toxische stoffen, zoals e-nummers

Om ziekte te voorkomen en gezondheid te behouden kun je twee dingen doen: aan de ene kant de belasting verlagen en aan de andere kant de belastbaarheid verhogen. Op die manier kun je een nieuw dynamisch evenwicht scheppen, waarbij je stabieler wordt in je geestelijke gesteldheid, hormonale huishouding, zenuwstelsel, immuunsysteem en zuurbase evenwicht. Voeding speelt een belangrijke rol in ons leven. We willen ervoor in beweging komen. We hebben er de mogelijkheid door om bouwstoffen, brandstoffen, vezels, enzymen, vitamines, mineralen, spoorelementen en bacteriën in ons lichaam op te nemen. Al die stoffen kunnen ons helpen om gezond zwanger, gezond groot en gezond oud te worden.

“Wie de vader van de ziekte ook is, de moeder is vaak verkeerde voeding”. ♥ Hippocrates

Orthomoleculair advies

Een orthomoleculair advies bestaat uit het aanreiken van een persoonlijke handleiding van het lichaam, die aangeeft hoe en waarmee jouw lichaam zo optimaal mogelijk gebruik kan maken van het zelf herstellend-, en opbouwend vermogen. Hierbij wordt rekening gehouden met de status van de mineralen, vitaminen, enzymen, vetzurenhuishouding, werkzaamheid van neurotransmitters (boodschapperstoffen van de hersenen), de darmflora, de lever, het immuunsysteem en de klieren (schildklier, bijnier en geslachtsorganen).

Elke lichaamscel kan alleen goed functioneren als het de juiste voedingsstoffen krijgt. Wanneer er door tal van oorzaken een onbalans, tekort of ontbreken van voedingsstoffen, vitaminen of mineralen is, kunnen er allerlei (chronische) klachten ontstaan die onze lichaamsprocessen verstoren. Hierdoor kan er bijvoorbeeld ziekte, intolerantie of allergie ontstaan. En die blijft bestaan wanneer deze tekorten niet worden aangevuld.

Orthomoleculaire voedingstherapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen of ziekteprocessen te herstellen. De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (onze bouwstenen) te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen.

“Ziekte ontstaat niet als een bliksemschicht bij heldere hemel maar is een optelsom van de vele aantijgingen tegen de menselijke natuur.” ♥ Hippocrates