Rouw, verlies & verandering

Stel dat er een dierbare overlijdt, je verliest je baan, je gaat scheiden of je krijgt te maken met ziekte of verandering. Verlies komt op verschillende manieren en vaak op een onverwacht moment voor. Verlies hoort bij het leven, het kan van het ene op het andere moment je leven ingrijpend veranderen. Verlies verwerken en accepteren kost tijd en heeft aandacht nodig.

 

 

“Verdriet is geen depressie, maar normaal gedrag van mensen die tot liefde in staat zijn.” ♥ Manu Keirse

Rouw

Na verlies komt een periode van rouw. Iedereen rouwt op een eigen manier en iedereen ervaart die rouw op een eigen manier. Soms lijkt het alsof je de enige bent die daar last van heeft. Je kunt bijvoorbeeld gevoelens van verdriet en eenzaamheid accepteren, terwijl je sterke emoties als woede of agressie juist niet durft te laten zien. Je neemt afscheid van het leven zoals het was en waar je aan gehecht was. Een rouwproces hoort bij een ingrijpend verlies. Rouw is persoonlijk en voor iedereen anders.

“Rouw is de achterkant van de liefde.” ♥ Wibe Veenbaas

RouwverwerkingOndersteuning bij verlies

Voor verlies en rouwverwerking heb je tijd en aandacht nodig. Wanneer je vastloopt in het rouwproces of het te zwaar vindt om het alleen te doen, kun je professionele ondersteuning en begeleiding nodig hebben. Bij Shakkei werken we op een persoonlijke wijze om samen met jou te onderzoeken hoe je in en na het rouwproces een nieuwe balans en invulling aan je leven kan geven. Je leert beter om te gaan met het verlies en ontdekken welke hulpbronnen je hebt om in zet te zetten. We gebruiken hiervoor verschillende technieken om je te ondersteunen, zoals systemisch werken, cognitieve therapie en/of NLP-interventies.

 

In een kennismakingsgesprek bespreken we welke manier het beste bij jou past.

“Als het leven je uitdaagt met tegenslagen, daag jezelf dan uit sterker te worden”.