Natuur- en beleeftuin

Natuurhuisje Shakkei… een duurzame ontmoetingsplaats voor mens en dier!

Natuur- en beleeftuin Shakkei.

Wat maakt de natuur- en beleeftuin van Shakkei zo bijzonder?

De tuin is volledig dier-, vogel- en vlindervriendelijk. De aanwezige bomen, bessendragende beplanting, waterdrinkschalen voor vogels en een grote hoeveelheid bloeiende nectar- en waardplanten zijn hier dan ook speciaal op afgestemd. Dit aantrekkelijke groene paradijs levert een bijdrage aan de biodiversiteit en voor de natuurliefhebber is in dit tuinreservaat dan ook voldoende te beleven. Zo hangen er naast de vele (circa 30) verschillende nestkasten en (half)holenbroederkasten ook speciale broedkasten voor bijvoorbeeld uilen, vleermuizen, spechten etc. en is er ook een zwaluwhotel aanwezig. In de tuin staat ook een volière die ook weer wild(zang)vogels aantrekt. Verder is er een egelhuis en zijn er volop vlinderkasten en insectenhotels geplaatst. Naar mate de tuin groeit en ontwikkelt, stijgt de biodiversiteit en de ecologische waarde en wordt de leefomgeving rondom Shakkei steeds natuurlijker en vooral duurzamer.

Tuinontwerp en inrichting

Uniek is het bijzondere architectonische tuinontwerp en inrichting. Een strak en speels lijnenspel met een natuurlijk en landelijk karakter. De basis bestaat uit duurzame materialen, het zijn een combinatie van aardse  (circulaire) betonproducten en onbehandelde houten natuurlijke kunstwerken. Het gebruikte hout heeft een FSC-keurmerk en de aanwezige verlichting zijn alle milieuvriendelijke Ledlampen.

In deze levende tuin is zo min mogelijk oppervlakte bestraat en gebruik gemaakt van waterdoorlatend grauwacke split. Minder verhard oppervlakte betekent meer plaats voor planten, een beter vruchtbaarder bodemleven en natuurlijke waterhuishouding en berging. Al het regenwater komt terug in de natuur, wordt opgevangen en/of wordt afgevoerd naar het aangrenzend riviertje de Dintel. Speciaal voor kleine watervogels en amfibieën is aan de beschoeiing een fauantrap gemaakt.

De tuin heeft een warme en sfeervolle uitstraling.

“Groen verbindt en de natuur heeft een bewezen positieve invloed op het herstel en welbevinden van mensen.”

Beplantingsplan

De beplanting heeft een exotische, kleurige, spannende en natuurlijke uitstraling. Zo zijn er bamboesoorten, siergrassen, vele varens en diverse bloeiende plantengroepen met aparte gemengde pastelkleur combinaties. Deze aan elkaar grenzende kleurschakeringen in dezelfde tint zorgen naast verrassende effecten vooral voor rust en harmonie en zijn alle gericht op zintuigelijke prikkels. Het grootste gedeelte van de beplanting is echter vogel en vlinder vriendelijk. Zo is er genoeg variatie en gelaagdheid in struikgewas (veiligheid), besdragende beplanting (voedsel) en grote bomen met nestkasten (voortplanting) om te broeden en schuilen. Ook zijn er diversen waterschalen waar dieren (egels), vogels en insecten op af komen om te wassen en drinken. Door de aanwezigheid van grote bomen is er altijd voldoende schaduw voor mens en dier, ook zijn er in de tuin niveauverschillen aanwezig.

Beheer

In deze levende tuin worden uiteraard zoveel mogelijk ecologisch verantwoorde middelen en organische mest gebruikt om het natuurlijke evenwicht in de bodem niet te verstoren. Grond en graafwerken worden dan ook eveneens beperkt, zodat een goede bodemstructuur en bodemleven behouden blijft. De tuin is traditioneel aangelegd maar met het doel om (weliswaar wat begeleid) in de loop van de jaren te laten verwilderen zodat de diversiteit aan flora en fauna toeneemt en het een steeds natuurlijker uitstraling krijgt. In het najaar laten we het blad tussen de beplanting liggen. De bladlaag beschermt de plantenwortels en voorziet planten van voedsel, daarnaast vinden vogels, egels, padden etc. dit heerlijk. Een aangrenzende bosstrook word gebruikt als composthoop en plaatsen voor takkenrillen.Wij steven naar zoveel mogelijk verschillende vogels in de tuin. Deze vogels eten weer slakken, spinnen en andere insecten. Dit draagt bij aan een goed ecosysteem.

 

Ontspannen en genieten

Centraal in de tuin staat een grote Seqouiadendron Giganteum boom, deze mammoetboom heeft een dikke sponsachtige bast. De stam voelt daardoor heel zacht aan en veert mee bij aanraking, net als een boksbal, van daar dat deze bijzondere boom ook wel de bijnaam ‘boksboom’ heeft. In de Seqouiadendron zitten en schuilen jaarlijks ransuilen.

Ook zijn er zijn verschillende terrassen aanwezig in de zon en schaduw. Bezoekers kunnen hier in alle rust ontspannen en genieten van de sfeer, geluiden, de oase van rust en bezinning.  De tuin is verder voorzien van unieke massieve houten beelden en sculpturen (boomkunst), een totempaal en grote zwerfkeien. ‘s Avonds is de tuin sfeervol verlicht en is het mogelijk om heerlijk te ontspannen of te genieten. Warmte en gezelligheid beleef je bij een van de vuurkorven met een kopje kruidenthee of een goed glas wijn bij kaarslicht op een van de terrassen of binnen aan de bar. Een groene leefomgeving werkt inspirerend en draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen.

Groen en Gezondheid

De aangrenzende natuur- en beleeftuin is ontstaan vanuit de gedachte dat groen verbindt én dat de natuur een bewezen positieve invloed heeft op het herstel en welbevinden van mensen. De zintuigelijke beleving staat voorop en doorbreekt het dagelijkse patroon. De geuren en kleuren laten mensen hun pijntjes en beperkingen op zij zetten. Alle zintuigen, het zien, horen, voelen en ruiken komen in actie en roepen vaak herkenningen en herinneringen op en leveren een enorme bijdrage aan het welzijn van de bezoeker. Groen heeft positieve effecten op onze leefomgeving, gezondheid en welbevinden.

Duurzaamheidscertificaat “Greenlabel A”

De Shakkei Natuur & Beleeftuin beschikte als eerste lokatie in omliggende gemeenten het duurzaamheidscertificaat “Greenlabel A” Het label geeft inzicht welke maatregelen zijn genomen waarmee de tuin bijdraagt aan een betere leefomgeving voor mens en dier.

Natuurhuisje Shakkei & Shakkei Training & Coaching B.V.

Naast de bijzondere tuin is Shakkei een gerenommeerd en uniek training- en coachingscentrum en een bijzondere (buiten)vergaderlocatie. Zo is Shakkei – Training & Coaching B.V. volledig duurzaam gebouwd van FSC gekeurd Europees Lariks hout. Dat wil zeggen dat voor iedere gekapte boom een nieuwe is geplant. Voor de inrichting zijn uitsluitend aardse en natuurlijke en of gerecyclede circulaire materialen gebruikt. Zo zijn onze meubels en de tafel in de coach praktijk bijvoorbeeld gemaakt van hergebruikte Indiaanse vissersboten. Voor bijvoorbeeld schoonmaak werkzaamheden worden zoveel mogelijk ecologische producten gebruikt. Laten we allen bijdragen aan een duurzame leefomgeving en samenleving. Duurzaamheid begint bij jezelf…

 

Weg van de massa

Shakkei is gevestigd in het buitengebied van het sfeervolle polderplaatsje Dinteloord en is idyllisch en landelijk gelegen aan vis/vaarwater op slechts 5 minuten van de snelweg A4 tussen Rotterdam en Bergen op Zoom. Lees meer over Dinteloord…

Shakkei ligt circa 300 meter vanaf de Dinteloordse havenkom en het levendige winkelcentrum. Shakkei ligt op een paar kilometer van het natuurgebied ‘De Dintelse Gorzen’. Dit maakt  een combinatiebezoek zeker de moeite waard. Jaarlijks heeft Shakkei open tuin dag en is aangesloten bij Groei & Bloei afdeling Roosendaal en Breda. Lees meer over Dintelse Gorzen…

Lees meer over Groei en Bloei Roosendaal…

Lees meer over Groei & Bloei Breda…

Er is jaarlijks een open dag bij de natuur- en beleeftuin  van Shakkei

Zie hiervoor onze agenda of volg ons op twitter en Facebook.

Toegang en koffie/thee is gratis. Aanmelden hoeft niet!

U bent bij ons van harte welkom!

“Kijk eens naar een boom, een bloem, een plant. Laat je bewustzijn erop rusten. Wat zijn ze stil, wat zijn ze diep geworteld in ZIJN. Laat de natuur je leren wat innerlijke stilte is.”