Natuur- en beleeftuin

Shakkei… ontmoetingsplaats voor mens en dier!

Natuur- en beleeftuin Shakkei.

Wat maakt de natuur- en beleeftuin van Shakkei zo bijzonder?

De tuin is volledig dier-, vogel- en vlindervriendelijk. De aanwezige bomen, bessendragende beplanting, waterdrinkschalen voor vogels en een grote hoeveelheid bloeiende nectar- en waardplanten zijn hier dan ook speciaal op afgestemd. Dit aantrekkelijke groene paradijs levert een bijdrage aan de biodiversiteit en voor de natuurliefhebber is in dit tuinreservaat dan ook voldoende te beleven. Zo hangen er naast de vele (circa 30) verschillende nestkasten en (half)holenbroederkasten ook speciale broedkasten voor bijvoorbeeld uilen, vleermuizen, spechten etc. en is er ook een zwaluwhotel aanwezig. In de tuin staat ook een volière die ook weer wild(zang)vogels aantrekt. Verder is er een egelhuis en zijn er volop vlinderkasten en insectenhotels geplaatst. Naar mate de tuin groeit en ontwikkelt, stijgt de biodiversiteit en de ecologische waarde en wordt de leefomgeving rondom Shakkei steeds natuurlijker en vooral duurzamer.

Tuinontwerp en inrichting

Uniek is het bijzondere architectonische tuinontwerp en inrichting. Een strak en speels lijnenspel met een natuurlijk en landelijk karakter. De basis bestaat uit duurzame materialen, het zijn een combinatie van aardse  (circulaire) betonproducten en onbehandelde houten natuurlijke kunstwerken. In de tuin is zo min mogelijk oppervlakte bestraat en gebruik gemaakt van waterdoorlatend grauwacke split. Minder verhard oppervlakte betekent meer plaats voor planten, een beter vruchtbaarder bodemleven en natuurlijke waterhuishouding en berging. Het meeste regenwater komt terug in de natuur, wordt opgevangen en/of wordt afgevoerd naar het aangrenzend riviertje de Dintel. Speciaal voor kleine watervogels en kuikens is een eendentrap gemaakt.

De tuin heeft een warme en sfeervolle uitstraling.

“Groen verbindt en de natuur heeft een bewezen positieve invloed op het herstel en welbevinden van mensen.”

Beplantingsplan

De beplanting heeft een exotische, kleurige, spannende en natuurlijke uitstraling. Zo zijn er bamboesoorten, siergrassen, vele varens en diverse bloeiende plantengroepen met aparte gemengde pastelkleur combinaties. Deze aan elkaar grenzende kleurschakeringen in dezelfde tint zorgen naast verrassende effecten vooral voor rust en harmonie en zijn alle gericht op zintuigelijke prikkels. Het grootste gedeelte van de beplanting is echter vogel en vlinder vriendelijk. Zo is er genoeg variatie en gelaagdheid in struikgewas (veiligheid), besdragende beplanting (voedsel) en grote bomen met nestkasten (voortplanting) om te broeden en schuilen. Ook zijn er diversen waterschalen waar dieren (egels), vogels en insecten op af komen om te wassen en drinken

Ontspannen en genieten

Centraal in de tuin staat een grote Seqouiadendron Giganteum boom, deze mammoetboom heeft een dikke sponsachtige bast. De stam voelt daardoor heel zacht aan en veert mee bij aanraking, net als een boksbal, van daar dat deze bijzondere boom ook wel de bijnaam ‘boksboom’ heeft. In de Seqouiadendron zitten en schuilen jaarlijks ransuilen.

Ook zijn er zijn verschillende terrassen aanwezig in de zon en schaduw. Bezoekers kunnen hier in alle rust ontspannen en genieten van de sfeer, geluiden, de oase van rust en bezinning.  De tuin is verder voorzien van unieke massieve houten beelden en sculpturen (boomkunst), een totempaal en grote zwerfkeien. ‘s Avonds is de tuin sfeervol verlicht en is het mogelijk om heerlijk te ontspannen of te genieten. Warmte en gezelligheid beleef je bij een van de vuurkorven met een kopje kruidenthee of een goed glas wijn bij kaarslicht op een van de terrassen of binnen aan de bar.

Shakkei – Training & Coaching B.V.

Naast de bijzondere tuin is Shakkei een gerenommeerd en uniek training- en coachingscentrum en een bijzondere (buiten)vergaderlocatie. Zo is Shakkei – Training & Coaching B.V. volledig duurzaam gebouwd van FSC gekeurd Europees Lariks hout. Dat wil zeggen dat voor iedere gekapte boom een nieuwe is geplant. Voor de inrichting zijn uitsluitend aardse en natuurlijke en of gerecyclede materialen gebruikt. De aangrenzende natuur- en beleeftuin is ontstaan vanuit de gedachte dat groen verbindt én dat de natuur een bewezen positieve invloed heeft op het herstel en welbevinden van mensen. De zintuigelijke beleving staat voorop en doorbreekt het dagelijkse patroon. De geuren en kleuren laten mensen hun pijntjes en beperkingen op zij zetten. Alle zintuigen, het zien, horen, voelen en ruiken komen in actie en roepen vaak herkenningen en herinneringen op en leveren een enorme bijdrage aan het welzijn van de bezoeker. Groen heeft positieve effecten op onze leefomgeving, gezondheid en welbevinden.

Rustig en landelijk

Shakkei is gevestigd in het buitengebied van het sfeervolle polderplaatsje Dinteloord en is idyllisch en landelijk gelegen aan vis/vaarwater op slechts 5 minuten van de snelweg A4 tussen Rotterdam en Bergen op Zoom. Lees meer over Dinteloord…

Shakkei ligt circa 300 meter vanaf de Dinteloordse havenkom en het levendige winkelcentrum. Shakkei ligt op een paar kilometer van het natuurgebied ‘De Dintelse Gorzen’. Dit maakt  een combinatiebezoek zeker de moeite waard. Jaarlijks heeft Shakkei open tuin dag en is aangesloten bij Groei & Bloei afdeling Roosendaal en Breda. Lees meer over Dintelse Gorzen…

Lees meer over Groei en Bloei Roosendaal…

Lees meer over Groei & Bloei Breda…

De open dag van natuur- en beleeftuin  bij Shakkei is op

zaterdag 15 juni 2019 van 10.00 – 16.00 uur.

Toegang en koffie/thee is gratis. Aanmelden hoeft niet!

U bent bij ons van harte welkom!

“De stilte van de natuur heeft vele geluiden.”